Σπατάλη φαγητού και νερό
- bitl
- Sep 12, 2023
- 1 min read
Ποια είναι τα νούμερα που αφορούν τη σπατάλη νερού και πως αυτά συνδυάζονται με τη σπατάλη φαγητού; Πολλοί έχουμε ελλιπή ενημέρωση όσων αφορά τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρειάζονται για να παραχθεί μια μερίδα φαγητού.

Τυπικές τιμές ποσότητας νερού για παραγωγή των παρακάτω τυπικών προϊόντων. Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν πόση ποσότητα νερού απαιτείται για την παραγωγή συγκεκριμένης ποσότητας όσον αφορά τα παρακάτω προϊόντα.
Τα στατιστικά στοιχεία πάρθηκαν από μελέτη του Institution of Mechanical Engineers.
Προϊόν | Ποσότητα | Λίτρα νερού που χρειάζονται για να παραχθεί |
Σοκολάτα | 1kg | 17.196 |
Βοδινό κρέας | 1kg | 15.415 |
Αρνίσιο κρέας | 1kg | 10.412 |
Χοιρινό κρέας | 1kg | 5.988 |
Βούτυρο | 1kg | 5.553 |
Κρέας κοτόπουλο | 1kg | 4.325 |
Τυρί | 1kg | 3.178 |
Ελιές | 1kg | 3.025 |
Ρύζι | 1kg | 2.497 |
Ζυμαρικά (ξερά) | 1kg | 1.849 |
Ψωμί | 1kg | 1.608 |
Μήλα | 1kg | 822 |
Μπανάνες | 1kg | 790 |
Πατάτες | 1kg | 287 |
Γάλα | 1x250ml ποτήρι | 255 |
Λάχανο | 1kg | 237 |
Ντομάτες | 1kg | 214 |
Αυγά | 1 | 196 |
Κρασί | 1x250ml ποτήρι | 109 |
Μπύρα | 1x250ml ποτήρι | 74 |
Τσάι | 1x250ml κούπα | 27 |
Όλοι αγαπάμε το φαγητό. Δεν οφείλουμε λοιπόν να αναπτύξουμε μια πιο υγιή σχέση μαζί του; Ειδικά όταν βλέπουμε πως ένα κιλό ψωμιού στα σκουπίδια σημαίνει πως καταστράφηκαν και χάθηκαν 1.608 λίτρα νερού.

Όταν σπαταλάμε μια μερίδα φαγητό, δε σπαταλάμε μονάχα την ποσότητα τροφής αυτούσια. Με κάθε μερίδα φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθεί ( νερό ή καύσιμα για μεταφορά πρώτων υλών καθώς και άλλα), πετάμε στα σκουπίδια τις εργατοώρες που χρειάστηκαν και καταπονούμε τα χωράφια και τις εκτάσεις γης που χρησιμοποιήθηκαν.
Ας κατανοήσουμε πως η σπατάλη τροφίμων έχει συνολικά τεράστιο αποτύπωμα στους πόρους που διαθέτει ο πλανήτης και ας προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μικρές συνήθειες αλλά και ας κάνουμε μεγάλες προσωπικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στη μετάβαση σε έναν πιο zero food waste τρόπο διαβίωσης.